Vragen

Bij de Fodok komen veel verschillende vragen binnen. Niet alleen van ouders van dove kinderen en jongeren, maar ook van veel andere direct en indirect betrokkenen. Hieronder vind je een overzicht van veel gestelde vragen. Heb je een andere vraag, dan kun je het contactformulier gebruiken. Bellen kan natuurlijk ook.

 

Veel gestelde vragen

Ik moet een spreekbeurt/ werkstuk/ verslag/ presentatie houden over doofheid en/of gebarentaal. Heeft u informatie voor mij?

Voor een informatiepakket kun je terecht bij Oorakel informatie en advies. Zij hebben diverse (gratis) informatiepakketten, waaronder het pakket "Doofheid en gebarentaal". Meer informatie is te vinden op: www.oorakel.nl.

Kinderen van 10 tot 12 jaar kunnen ook terecht op de volgende website: www.orenomtehoren.nl.

Ik wil gebarentaal leren. Kun je bij mij in de buurt een gebarencursus volgen?

Algemeen belangstellenden kunnen een cursus Nederlandse Gebarentaal (NGT) of een cursus Nederlands ondersteund met gebaren (NmG) volgen bij de regionale Welzijnsstichtingen voor Doven. Een overzicht met de namen en contactgegevens van de contactpersonen vind je op de website van het gebarencentrum. Ook de GGMD verzorgt cursussen NmG.

Ik wil de opleiding tolk NGT volgen. Waar kan dat?

Er zijn in Nederland 2 HBO-opleidingen: de opleiding voor leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) en de opleiding voor schrijftolk. Beide opleidingen worden gegeven aan Hogeschool Utrecht. De opleiding voor tolk NGT duurt 4 jaar en de opleiding voor schrijftolk duurt 2 jaar. Beide opleidingen kunnen zowel overdag (voltijd) als 's avonds (deeltijd) worden gevolgd. Hier vind je meer informatie.

Wij willen met de familie een gebarencursus volgen vanwege ons dove kind. Waar kan dat?

Als je dove kind jonger is dan 5 jaar, heb je recht op begeleiding vanuit de Gezinsbegeleidingsdienst. De Gezinsbegeleiding geeft informatie, tips over het omgaan met je dove kind en kan ook een gebarencursus voor de familie verzorgen. Vraag bij de Gezinsbegeleidingdienst naar de mogelijkheden.
Als je nog geen contact hebt met een Gezinsbegeleidingsdienst, neem dan contact op met het bureau van de FODOK voor meer informatie.

Als je dove kind ouder is dan 5 jaar, dan kun je met de familie via de dovenschool een gebarencursus volgen. Vraag bij de dovenschool naar de mogelijkheden. Als je kind naar het onderwijs voor slechthorenden gaat of regulier onderwijs volgt, dan kun je bij de school resp. bij de ambulant begeleider van je kind terecht.

Mijn kind is niet doof, maar slechthorend. Is daar ook een (belangen)organisatie voor?

Ouders van slechthorende kinderen en kinderen met spraak-/-taalmoeilijkheden kunnen terecht bij onze zustervereniging FOSS. Meer informatie over deze organisatie vind je op: www.nvvs.nl.