Kim Feenstra en VARA Ombudsman in de bres voor tweezijdige CI

Op donderdag 3 maart 2011 heeft er een actiedag voor tweezijdig CI plaatsgevonden. De Ombudsman heeft samen het Onafhankelijk Platform CI (OPCI) actie gevoerd voor betere vergoeding van tweezijdige (bilaterale) cochleaire implantatie (CI), met name bij kinderen. Topmodel Kim Feenstra, die zelf een gehoorverlies heeft was hier ook bij aanwezig. Vrijdag 11 maart wordt de reportage om 19.25 uur uitgezonden op Nederland 2.
Op donderdag 3 maart 2011 heeft er een actiedag voor tweezijdig CI plaatsgevonden. De Ombudsman heeft samen het Onafhankelijk Platform CI (OPCI) actie gevoerd voor betere vergoeding van tweezijdige (bilaterale) cochleaire implantatie (CI), met name bij kinderen. Topmodel Kim Feenstra, die zelf een gehoorverlies heeft was hier ook bij aanwezig. Vrijdag 11 maart wordt de reportage om 19.25 uur uitgezonden op Nederland 2.Sinds november 2009 strijdt de werkgroep Bilaterale CI van OPCI voor betere vergoedingsmogelijkheden voor tweezijdige CI, met name bij kinderen. De werkgroep wordt van het kastje naar de muur gestuurd: de zorgverzekeringen wijzen naar het CVZ (College van Zorgverzkeringen): die bepaalt wat wel en niet vergoed wordt. Het CVZ wijst naar de politiek: die zou hebben opgedragen om alleen zorg te vergoeden waarvan keihard wetenschappelijk bewezen is dat deze effectief is. De politiek verwijst naar het CVZ: die bepaalt wat de stand van de wetenschap is.

Het CVZ zegt dat `niet voldoende` is aangetoond dat een tweede CI nuttig is. Het keiharde bewijs waar het CVZ om vraagt krijg je alleen als je een onderzoek opzet met twee groepen kinderen: één groep krijgt twee CI`s en de controle groep krijgt maar één CI. 

Echter artsen en ouders willen helemaal niet meewerken aan zo`n onderzoek. Behandelaars, ouders, leraren... iedereen is allang overtuigd dat kinderen die geen restgehoor hebben, beter kunnen horen met twee CI`s.

In de landen om ons heen wordt een tweede CI bij kinderen ook gewoon vergoed. Zo`n onderzoek zou dus vooral keihard zijn voor de kinderen die in de controle-groep zitten. Een dergelijk onderzoek is ethisch niet te verantwoorden en gaat er dus nooit komen. Maar dan komt het wetenschappelijk bewijs waar het CVZ om vraagt er ook niet! 

Door het probleem zo bureaucratisch te benaderen ontstaat dus een patstelling. Kan deze patstelling doorbroken worden? Kijk naar de uitzending van de Ombudsman op vrijdag 11 maart om 19.25 uur op Nederland 2!Op de foto is te zien hoe Luna de Vries (syndroom van Usher en CI dragend aan 1 zijde) het prima kan vinden met Kim Feenstra.