7 september 2014: start programma 'DOOF' op RTL 4

Van doof via een CI naar horen!? Hoe beleef je het als er plotsklaps een hele nieuwe wereld voor je open gaat? In het programma 'Doof' wordt aandacht besteed aan de het gehele CI-traject. De onzekerheid, de spanning, de wens om (weer) te horen enz. zal aan bod komen.


Dankzij een medische ingreep is het tegenwoordig mogelijk dat sommige doven en ernstig slechthorenden tóch kunnen horen. Voor het eerst, na een voor hen eeuwigdurende stilte, horen zij muziek, het ruisen van de wind of de stem van hun kind. Het is een moment dat hun leven voor altijd zal veranderen. In het nieuwe, driedelige RTL 4-programma 'Doof!' volgt presentatrice Natasja Froger mensen die dit meemaken.

Jaarlijks ondergaan zo’n zeshonderd dove en zeer slechthorende Nederlanders een bijzondere medische ingreep. Zij krijgen een zogenaamd cochleair implantaat (CI) met elektroden in het slakkenhuis van het oor en met dit 'bionische oor' kunnen ze allerlei geluiden horen.

In 'Doof!' leert Natasja drie van hen nog voor de ingreep kennen. Vervolgens mag zij getuige zijn van dit traject, waarin deze mensen na lange tijd of soms voor het eerst in hun leven kunnen horen.

Het programma wordt uitgezonden op 7, 14 en 21 september. En natuurlijk wordt het programma ondertiteld."

De FODOK hoopt op een mooi integer programma, waarbij een groot deel van Nederland meer te weten komt over een cochleair implantaat. Over de ingewikkelde keuze die mensen soms moeten maken, de afwegingen en het ingrijpende revalidatietraject dat daarbij komt kijken.

Klik voor meer informatie over het programma