Doventolken op theaterfestival de Parade

Tijdens voorstellingen op de Parade in Utrecht en Amsterdam zijn doventolken aanwezig. Zij geven de voorstelling een geheel nieuwe dimensie door de expressiviteit van gebarentaal.


Een voorstelling meemaken waarin tekst niet gewoon gesproken wordt, maar ook een visuele betekenis heeft. Dat is mogelijk op theaterfestival de Parade. Want tijdens voorstellingen op de Parade in Utrecht en Amsterdam zijn doventolken aanwezig. Zij geven de voorstelling een geheel nieuwe dimensie door de expressiviteit van gebarentaal.

De Parade is een rondreizend theaterfestival dat deze zomer zijn tenten voor de 18e keer opslaat in de vier grootste steden van Nederland. Theater, muziek, dans, film, beeldende kunst en lekker eten en drinken, voor iedereen is er wel wat te doen. Dit jaar worden in Utrecht en Amsterdam diverse theatervoorstellingen, voor zowel kinderen als voor volwassenen, weer voorzien van gebarentaal. Onder andere de voorstelling van Ellen ten Damme: De 'G' van Gezellig?, en Scania, een voorstelling met onder meer Frank Lammers, Ricky Koole en Bob Fosko, worden toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden. Ook geeft een muziektolk bij een aantal bands en muziekoptredens een expressieve en theatrale vertolking van de muziek.

Door de bijzondere toevoeging van gebarentolken hebben doven en slechthorenden ook de mogelijkheid om het theater zoveel mogelijk te beleven zoals een horende dat kan. De toevoeging van gebarentaal is niet alleen interessant voor doven en slechthorenden, het is ook voor horenden een beleving vanwege het visuele aspect van gebarentaal.

Cultuur is een uitstekend medium om vooroordelen weg te nemen. Stichting
Skyway, bekend van het grootschalige muziekevenement Sencity dat toegankelijk is gemaakt voor doven, zet zich hiervoor in en zorgt voor de invulling van de tolken. Het doel van Stichting Skyway is om doven en  slechthorenden te laten genieten van culturele evenementen, en tegelijkertijd de mogelijkheid te creĆ«ren om de dovencultuur te presenteren aan de horende wereld.

Theaterfestival de Parade bezoekt de volgende steden:
Rotterdam (Museumpark/in en rondom NAi) > 12 t/m 22 juni
Den Haag (Westbroekpark) > 27 juni t/m 6 juli
Utrecht (Moreelsepark) > 11 t/m 27 juli
Amsterdam (Martin Luther Kingpark) > 1 t/m 17 augustus

De tolken Nederlandse Gebarentaal zijn van 11 t/m 26 juli in Utrecht aanwezig en van 1 t/m 16 augustus in Amsterdam.

Alle voorstellingen die in de Orangerie plaatsvinden zijn in alle steden gratis te bezoeken.

Kijk voor meer informatie en de programmering op www.deparade.nl.

Klik hier voor een sfeerimpressie