Eindelijk eerste leesboek voor kinderen die doof zijn

Kinderen die doof zijn, leren op een andere manier lezen dan horende kinderen, maar leuke leesboeken waarmee ze 'leeskilometers’ kunnen maken zijn er voor hen niet. Daarom nam de Utrechtse Anne Begheyn het initiatief voor een leesboek speciaal voor deze doelgroep. Het boek is o.a. verkrijgbaar via de FODOK-winkel.


Kinderen die doof zijn leren op een andere manier lezen dan horende kinderen, maar leuke leesboeken waarmee ze 'leeskilometers’ kunnen maken zijn er voor hen niet. Daarom nam de Utrechtse Anne Begheyn het initiatief voor een leesboek speciaal voor deze doelgroep. Het boek is gerealiseerd door financiële bijdragen van sponsors en veel vrijwillige inzet. 

Als kinderen die doof zijn leren lezen, volgen ze niet de grammatica van de Nederlandse taal, maar de regels van de Nederlandse gebarentaal. Ook de woordenschat is anders. Daarom kunnen kinderen die doof zijn gewone eerste leesboeken niet gebruiken om vrij te lezen en te oefenen op hun leesniveau. Geschikte oefenboeken zijn er niet voor deze kinderen, de doelgroep is klein dus commercieel niet aantrekkelijk. Dit ontdekte Anne Begheyn toen er voor Veerle, een meisje dat doof is, geen geschikte boeken waren om haar nieuw verworven leesvaardigheid te oefenen. De school biedt alleen kopieën uit de leesmethode aan. Een groot gemis, vond Anne. 

Begheyn, voorheen leerkracht van groep 3 en ontwikkelaar van leesbevorderings-projecten, nam het initiatief voor een aantrekkelijk passend leesboek en koos Veerle leert lezen als projectnaam, vernoemd naar het meisje met de kopieën. Financiële bijdragen van sponsors maken het mogelijk om het verhaal te laten schrijven door Wendy de Graaff en te voorzien van aansprekende vrolijke illustraties van Jenny Lindhout. Aan het project werken ook taalkundige Dr. Connie Fortgens en orthopedagoog Drs. Hanne Touw mee, beiden deskundig op het terrein van kinderen die doof zijn. Zij geven didactische en pedagogische adviezen over tekst en illustraties. Kinderen uit de doelgroep hebben de teksten en illustraties bekeken en beoordeeld. Op hun verzoek is de naam van het meisje in het boek veranderd in Emma, omdat Veerle te moeilijk voor hen is om uit te spreken. 

Het leesboek is via de FODOK winkel verkrijgbaar. 

Emma leert lezen 
ISBN 978-90-818867-0-3 
€ 15,-