Gebarenpiet verdwijnt van televisie

Gewapend met een grote stapel uitgeprinte handtekeningen bezochten vertegenwoordigers van Dovenschap, de JongerenCommissie en de FODOK op maandagochtend 7 november de NPO. Daar spraken zij met Suzanne Kunzeler (manager Z@pp-Z@ppelin) over het besluit de gebarenpieten van televisie te laten verdwijnen. In korte tijd reageerden ruim 2200 mensen op de actie van de belangenorganisaties ‘Intocht zonder gebarenpiet? Dat pikken we toch zomaar niet!’


Op zaterdag 12 november 2011 zal de intocht van Sinterklaas niet langer met gebarenpiet op televisie te zien zijn. De NPO geeft aan niet langer 2 zenders te kunnen reserveren voor de intocht van Sinterklaas. Het uitgangspunt van de NPO is altijd geweest: “We willen wel programma’s uitzenden met gebarentolken, maar dan alleen als het programma op hetzelfde moment ook zonder gebarentolk te zien is”. De Publieke Omroep is bang dat teveel horenden zich gaan ergeren aan de gebarentolk. Vanuit de belangenorganisaties hebben we de NPO gesuggereerd misschien te kijken naar een compromis hierin, door bijvoorbeeld de gebarenpieten kleiner in beeld te brengen, maar hier is men niet op in gegaan. Nu de Publieke Omroep niet meer twee zenders kan vrijhouden voor het uitzenden van de intocht van Sinterklaas verdwijnt de gebarenpiet dus van de televisie.

Belangenorganisaties teleurgesteld
De belangenorganisaties reageerden teleurgesteld op deze beslissing. “Dit familiefeest is nu minder goed toegankelijk voor dove kinderen en hun ouders en dat is onbegrijpelijk.” “De oplossing die de NPO gekozen heeft voor het probleem is nog niet toegankelijk voor iedereen en het is niet echt leuk om via de computer naar de uitzending te kijken.” Door dit besluit is het voor dove kinderen moeilijker en minder gezellig om met het gezin samen naar de intocht te kijken.

Naast het feit dat het programma door doven minder gemakkelijk te bekijken zal zijn, benadrukken de belangenorganisaties ook het belang van gebarentaal op de televisie. Een gebarenpiet in beeld brengt mensen op een positieve manier in aanraking met het bestaan van gebarentaal. En dat is voor doven heel belangrijk. Bij de NPO hebben ze zich dit vooraf niet gerealiseerd. Zij betreuren dan ook de emoties die dit besluit in de dovengemeenschap heeft opgeroepen. De manager van Z@pp-Z@ppelin beloofde ons zich te gaan inzetten om bij meer kinderprogramma’s aandacht te vragen voor doofheid en gebarentaal.

Gebarenpieten op internet
De NPO heeft onze opmerkingen ter harte genomen, maar helaas verandert dit niets aan het besluit de gebarenpieten van televisie te laten verdwijnen. Vanaf nu kunnen de gebarenpieten alleen op internet worden bekeken. Hieronder vind je manieren waarop je naar dit programma kunt gaan kijken:

Aanstaande zaterdag 12 november 2011 kun je de uitzending met gebarenpiet vanaf 12.00 uur live volgen via internet op Z(at)ppelin.nl of Z(at)PP.nl. De uitzending is tevens te zien op Z@ppelin 24. Het digitale kanaal Z@ppelin 24 is te vinden op de volgende kanalen: Ziggo 311, UPC 511, KPN 320, Delta 42 en Caiway 121. Het is afhankelijk van het soort abonnement dat je hebt of je dit kanaal ook echt op je televisie kunt ontvangen.