In Puberruil Xtra verruilt dove Vera haar leven een weekje met praatgrage Nadia

Is de dove Vera echt klaar om de horende wereld te ontdekken? En zal Nadia alles op alles zetten om toch gehoord te worden in de dovenwereld van Vera?


In Puberruil Xtra ruilen twee pubers met een totaal verschillende achtergrond een weekje van leven. In deze aflevering ruilt de spontane, dove Vera uit Maarn met de praatgrage dorpse Nadia uit Twello. Redt Vera het in de `horende' wereld? En hoe gaat Nadia om met Vera's dove vrienden? Deze uitzending is gemaakt in samenwerking met NSGK voor het gehandicapte kind.

Vera is 16 jaar oud en woont sinds kort weer bij haar ouders en broer in Maarn. Ze heeft namelijk jarenlang op een doveninternaat gezeten, maar heeft er nu voor gekozen om de `horende wereld' te gaan ontdekken. Ze gaat tegenwoordig naar een normale school waar ze geholpen wordt door een schrijftolk en een gebarentolk. De twee beste vriendinnen van Vera zijn ook slechthorend. Ze gaan graag naar het gebarencafé jongens kijken of lekker dansen bij speciaal georganiseerde dovenfeesten. Paardrijden is een grote passie van Vera. Ze is behoorlijk fanatiek en heeft al heel wat prijzen gewonnen. Naast dat ze zelf graag paardrijdt, is ze ook vrijwilliger op de G-manege. Ze helpt hier gehandicapte jongeren met paardrijden. Vera wil iedereen laten zien dat dove mensen vrijwel hetzelfde kunnen doen als horende mensen. Vera is er klaar voor om de horende wereld te gaan ontdekken!


Nadia is 15 jaar oud en woont samen met haar ouders en zus in het dorpje Twello in Gelderland. In Twello wonen voornamelijk boeren, maar Nadia ziet zichzelf totaal niet als 'boer'. Nadia en haar familie wonen op een grote woonboerderij waar ze zorgen voor allerlei dieren, waaronder het eigen paard van Nadia. Nadia rijdt al tien jaar en maakt graag buitenritten in het bos. Nadia heeft ook graag het laatste woord. Haar bijnaam is ook IWAB, dit staat voor `Ik weet alles beter'. Nadia is een echt gezelligheidsdier en is zeker niet bang om contacten te leggen. Als ze gaat stappen is ze wel drie kwartier met haar make-up bezig. Met haar vriendinnen gaat ze graag naar de kroeg en daar is ze dan druk bezig om jongens te strikken. Of ze een danser of een kletser is? "Ik dans eigenlijk terwijl ik klets, ik sta nooit stil!"

Is de dove Vera echt klaar om de horende wereld te ontdekken? En zal Nadia alles op alles zetten om toch gehoord te worden in de dovenwereld van Vera?

KRO Puberruil Xtra (afl. 2), dinsdag 19 juli om 20.55 uur Nederland 3. Heb je de aflevering niet gezien, kijk hier