Protest: Intocht Sint zonder gebarenpieten op tv?

Op zaterdag 12 november 2011 komt Sinterklaas weer aan in Nederland. De intocht is zoals ieder jaar live te zien op tv. Maar wat schetst onze verbazing? De gebarenpieten zijn dit jaar niet op tv te zien. Protesteert u mee?


Op zaterdag 12 november 2011 komt Sinterklaas weer aan in Nederland. De intocht is zoals ieder jaar live te zien op tv. Maar wat schetst onze verbazing? De gebarenpieten zijn dit jaar niet op tv te zien. Protesteert u mee?

Hebben de gebarenpieten de boot gemist en is Sinterklaas zonder hen onderweg naar Nederland? Nee, de gebarenpieten zijn gewoon aan boord, maar de tv-bazen van de publieke omroep hebben besloten dat de gebarenpieten niet te zien zullen zijn op tv. De afgelopen jaren was zowel op Ned1 als op Ned3 de intocht live te zien. Op het ene net met en op het andere net zonder gebarenpieten. Dit jaar willen de tv-bazen de intocht slechts op één net uitzenden. Het andere net willen ze gebruiken voor een andere uitzending. De gebarenpieten moeten daarom verhuizen naar het digitale - en daardoor niet voor iedereen eenvoudig toegankelijke - kanaal 24.

Heel jammer, want hoe moeten dove kinderen de intocht nu volgen zonder dat een gebarenpiet ze vertelt wat er allemaal gebeurt? Niet alle kinderen kunnen dit kanaal thuis op de tv ontvangen. Ondertiteling is voor hen geen optie, want veel kinderen zijn zo jong dat ze nog niet hebben leren lezen. En spraakafzien dan? Onmogelijk met de enorme snor en baard van Sinterklaas.

De intocht van Sinterklaas is tot nu toe het enige tv-programma voor kinderen dat één keer per jaar wordt voorzien van gebaren. Het is hét programma dat alle kinderen zouden moeten kunnen volgen. Daarom gaan Dovenschap, de JongerenCommissie, FODOK en het Gebarencentrum hier tegen protesteren. Want een intocht zonder gebarenpiet, dat pikken we toch zomaar niet!

Ook Hart van Nederland besteedde in haar programma op dinsdagavond 25 oktober aandacht aan deze zaak. Kijk verderop naar het filmpje, maar vergeet vooral niet het protestmailtje te sturen; voor jezelf, je kinderen of voor anderen!!


Pikt u het ook niet? Steun dan het protest
!

Stuur onderstaand bericht per post of mail naar Dovenschap:

    Intocht zonder gebarenpiet?
    Dat pikken we toch zomaar niet!

     
Hierbij wil ik,...................................................... (hier eigen naam invullen), aangeven dat ik het niet eens ben met het besluit van de publieke omroep om de Sinterklaasuitzending met de Gebarenpieten niet uit te zenden op televisie.

Stuur het bericht per post naar: Dovenschap, Postbus 197, 3990 DD  HOUTEN
Of steun het protest per e-mail: info(at)dovenschap.nl

 

Item in Hart van Nederland