Protest tegen beperken kwaliteit teksttelefoonservice


Doven en slechthorenden willen garantie bereikbaarheid teksttelefoonservice KPN

Alle landelijke belangenorganisaties van doven en slechthorenden protesteren tegen de verslechterde kwaliteit en bereikbaarheid van de teksttelefoonservice (0900-8410) van telecombedrijf KPN. De oplopende wachttijden en de zorgelijke ontwikkelingen bij SNT, de eigenaar van het callcentrum dat de teksttelefoonservice verzorgt, zijn onacceptabel.

De afgelopen tijd circuleren er zorgwekkende berichten in de landelijke media: telecombedrijf KPN haalt de gewenste responstijd niet. Doven en slechthorenden moeten daardoor te lang wachten, voordat zij via de teksttelefoon contact kunnen opnemen met bijvoorbeeld de dokter of andere hulpdienst. Het Nederlandse Rode Kruis, de enige alternatieve aanbieder van teksttelefoonservice, is per 1 januari 2007 gestopt.

De teksttelefoonservice is een dienst die doven en slechthorenden met een teksttelefoon (een eenvoudige computer) in staat stelt met horenden te bellen. Zij draaien daarvoor een speciaal 0900-nummer, waar een telefonist hun getypte tekst voorleest aan de niet-dove gesprekspartner. En ook het antwoord intypt, zodat de dove beller dat op het scherm van de teksttelefoon kan lezen.

Tegenwoordig maken de meeste doven en slechthorenden gebruik van SMS en e-mail voor hun communicatiebehoefte. Dit volstaat echter niet in een acute situatie, waarbij direct antwoord nodig is of actie ondernomen moet worden. ³Juist in deze situaties zijn de verslechterde bereikbaarheid en de oplopende wachttijden onacceptabel. Zolang er nog geen geschikte alternatieven voor handen zijn, kunnen wij niet met lede ogen aanzien hoe KPN zich aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid dreigt te onttrekken², aldus de landelijke belangenorganisaties voor doven en slechthorenden.
 
Bron: de landelijke belangenorganisaties voor doven en slechthorenden. Dit zijn de FOSS, NVVS, JongerenCommisie, SHJO, FODOK, Stichting Plotsdoven en Dovenschap, 8 januari 2007