Doof jongetje hoort voor het eerst geluidjes

Met enige regelmaat verschijnen berichten over CI in de media. De Telegraaf plaatste een artikel over de 1-jarige Mathis Rijk uit Geertruidenberg, die al vanaf zijn geboorte volkomen doof is en met zijn CI voor het eerst geluidjes hoorde. "We wisten niet wat we zagen toen Mathis op een aantal signalen reageerde", vertelt vader Joep. "Je gaat uit je dak."


Papa Joep legde het moment vast toen zijn zoontje kennis maakte met de techniek. "Je ziet duidelijk dat hij het apparaat niet prettig vindt", vertelt Joep. Volgens Joep duurt het altijd even voordat (jonge) kinderen gewend zijn aan het gehoorsysteem. In het filmpje zien we Mathis verbaasd om zich heen kijken wanneer hij iets hoort.

Het emotionele YouTube-filmpje wordt door KNO-artsen en de Amerikaanse dovenstichting Decibel Foundation gebruikt als voorlichtingsmateriaal. Vele Youtube-filmpjes niet realistisch.

Het probleem is dat veel ouders te hoge verwachtingen hebben door allerlei wonderlijke filmpjes op Youtube. Filmpjes waarin dove mensen reageren op vragen van artsen, geven nauwelijks de realiteit weer, zegt vader Joep. "Dat zie ik wel aan Mathis. Hij heeft nooit kunnen reageren op geluid. Nu hij weer kan horen, betekent het niet dat hij ons kan verstaan."

Wel kan Mathis al 'appa' zeggen wanneer hij naar zijn vader toekruipt. En ook 'auwo' roept hij al wanneer ze gaan autorijden. De ouders van Mathis gaan er nu alles aan doen om zijn gesproken taal te ontwikkelen. Zie hieronder de desbetreffende video.

Bron: Telegraaf