Fotoserie brengt elke stap bij de tandarts in beeld

Een bezoek aan de tandarts vinden veel mensen niet prettig. Voor mensen met een verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met auditieve en / of communicatieve beperkingen, kan een tandartsbezoek veel spanning met zich meebrengen. Aan de hand van een fotoserie kunnen professionals en ouders hen nu voorbereiden.


 
Het kan zijn dat een kind / cliënt niet goed weet wat er gaat gebeuren of eerder een onprettige ervaring heeft opgedaan bij een bezoek aan de tandarts. Door een passende begeleiding kan het bezoek meer ontspannen verlopen. De fotoserie met alle stappen en behandelingen in beeld zijn hierbij een hulpmiddel. Van aankomst tot vertrek, van gaatjes boren tot personeel en instrumenten: elke stap is gefotografeerd. Het Communicatie Behandel Team Amsterdam van Kentalis heeft in samenwerking met de Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde (SBT) in Amsterdam deze fotoserie ontwikkeld met diverse tandartsbehandelingen. Hierbij hoort een handleiding waarin omschreven wordt hoe de omgeving kan aansluiten bij het communicatieniveau van de cliënt.
 
Het Communicatie Behandel Team, met afdelingen in Amsterdam, Utrecht en Zoetermeer, kan daarbij helpen en onder meer vragen beantwoorden. Dit team is gericht op diagnostiek en behandeling van een individuele cliënt met een auditieve / communicatieve en verstandelijke beperking.
 
Een overzicht van de behandelingen en stappen zijn te vinden op de website van Kentalis onder praktische informatie: www.kentalis.nl/Over-Kentalis/Praktische-informatie/Naar-de-tandarts.

Het materiaal is geschikt voor professionals en ook ouders kunnen ermee aan de slag.