Gezocht: Jongeren met CI (12 – 17 jaar) voor een onderzoek naar het leren van Engels op school

Er is nog zeer weinig bekend over hoe jongeren met cochleaire implantaten een tweede taal leren. Enja Jung doet daarom namens het Universitair Medisch Centrum Groningen een uniek onderzoek naar hoe jongeren met cochleaire implantaten Engels leren op school. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen jongeren met cochleaire implantaten hopelijk in de toekomst helpen om beter Engels te leren. Voor het onderzoek zijn ze op zoek naar jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Draagt uw zoon of uw dochter een CI en leert hij/zij Engels op school? Help dan mee door deel te nemen aan dit onderzoek!


Engels komt in het dagelijks leven tegenwoordig heel vaak voor en wordt steeds belangrijker, bijvoorbeeld tijdens het reizen of om in de bioscoop films makkelijker te kunnen volgen. Op dit moment is er nog weinig bekend over hoe jongeren met cochleaire implantaten een tweede (gesproken) taal leren. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen jongeren met cochleaire implantaten in de toekomst hopelijk helpen, bijvoorbeeld door het verbeteren van de lessen op school.

Dit onderzoek
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Er zijn twee deelstudies:

  • Een studie met online vragenlijsten. De vragenlijsten worden ingevuld door de deelnemende jongere (max. 2 uur), een ouder/verzorger (max. 1 uur) en indien mogelijk, de leerkracht Engels (max. 15 min).
  • Een studie met verschillende korte taken en spellen. De taken worden verdeeld over twee sessies van elk ±2 uur. De sessies vinden plaats bij u thuis. Tijdens de afspraken zal worden gecommuniceerd in gesproken Nederlands.

Deelnemers kunnen
•    of aan de vragenlijstenstudie meedoen;
•    of aan beide studies meedoen.

Jongeren ontvangen na afloop van het onderzoek cadeaubonnen (VVV-cadeaubon of Nationale Bioscoopbon), t.w.v. €10 voor de vragenlijstenstudie en t.w.v. €20 voor de takenstudie.

Interesse?
Draagt uw zoon of uw dochter een CI en leert hij/zij Engels op school? En hebben u en uw kind interesse in het onderzoek, of wilt u meer weten over het onderzoek? Dan kunt u hier meer informatie vinden of direct contact opnemen met de onderzoeker mw. Enja Jung (d.e.jung(at)umcg.nl).
Komt uw eigen kind niet in aanmerking voor het onderzoek maar kent u iemand die mogelijk geïnteresseerd is? Dan zouden wij het waarderen als u deze oproep met hen zou willen delen.