Nieuw boek: Het Gebaar - dat mijn leven veranderde

Zaterdag 22 november vond een bijzondere boeklancering plaats. Het gaat om het boek: ‘Het Gebaar - dat mijn leven veranderde’. Het resultaat van een bijzondere verhalenwedstrijd; een verhalenbundel waarbij in ieder verhaal een doof persoon een rol speelt. Een project waarvoor Elly Godijn (Godijn Publishing) en Ellis Bell (Gebarenliedjes) hun krachten bundelen.


Godijn Publishing organiseerde een landelijke schrijfwedstrijd voor verhalen over gebaren, om er vervolgens een bundel van te maken. Marieke Bossenbroek, moeder van een dove dochter van 3 jaar, was de winnaar van de verhalenwedstrijd. Zij schreef een mooi en zeer herkenbaar verhaal, over hoe je, als je net weet dat je kind doof is, op zoek gaat naar communicatie. En hoe gelukkig je dan bent als je kind reageert op je gebaren en haar eerste gebaar maakt.

Lancering
FODOK-voorzitter Map van der Wilden sprak de aanwezige auteurs en familieleden toe in de schouwburg van Hoorn: ‘Dankzij het CI is de gesproken taal voor steeds meer dove kinderen nagenoeg geheel toegankelijk. Gebaren en gebarentaal kunnen de wereld nog toegankelijker maken voor het dove kind en bijdragen aan een gelijkwaardige ontwikkeling als die van horende kinderen. Toegang tot gebarentaal biedt dove en ernstig slechthorende kinderen ook toegang tot de Dovenwereld, waar ze op gelijk niveau met iedereen kunnen communiceren. Hierdoor hebben zij de mogelijkheid aan beide werelden deel te nemen en zich zo volledig te kunnen ontplooien.’

25 verhalen - 3 winnaars
Uit de inzendingen werden vijfentwintig bijzondere verhalen gekozen, waarin een doof persoon een rol speelt en gebaren voor komen op verschillende manieren. Deze verhalen zijn allemaal opgenomen in de verhalenbundel. Hier een kort citaat uit de verhalen van de drie prijswinnaars.

De wereld van stilte | Marieke Bossenbroek   
‘Ze ziet de vreemde uitdrukking op haar moeders verwrongen gezicht, maar begrijpt niet wat er is.’ Een verhaal over een moeder die vecht als een tijgerin om te kunnen communiceren met haar dochtertje.

Vlinder | Rob Beentjes

‘Er is alleen maar het oorverdovend gebulder, dat me omringt, dat me omhult als een dikke deken van geluid.’ Een indringend, gruwelijk en zeer realistisch verhaal over een onverwacht overlijden.

Het meisje en de hond | Catharina van Valen

‘Ik was bang dat de kreten van het meisje de hond aan het schrikken maakten.’ Een verhaal waarbij de details de situatie van een gezamenlijk gedeeld moment in een bus verfijnd en nauwgezet beschrijven.

Het Gebaar - dat mijn leven veranderde
Een verhalenbundel waarbij in ieder verhaal een doof persoon een rol speelt. Laat je meenemen in de verhalen vol lef, kracht, hindernissen, gebaren, vriendschap en ontroering.
 
Bestellen
Bent u nieuwsgierig naar het boek en wilt u het bestellen? Het boek is verkrijgbaar bij Godijn Publishing, Bol.com en in de FODOK-winkel. Van elk boek dat verkocht wordt, gaat een euro naar de FODOK.

Meer informatie
www.godijnpublishing.nl | info(at)godijnpublishing.nl | www.gebarenliedjes.nl