Kaleb (17) laat zich zien en horen in Den Haag

Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam), Emile Roemer (SP), Prins Pieter Christiaan, Agnes Jongerius (voormalig FNV-bestuurder, nu lid van het Europees Parlement). Wat hebben zij met elkaar gemeen? Zij en vele anderen hebben dinsdag 16 september Kaleb (17) ontmoet, die aandacht vroeg voor meer begrip, samenwerking en minder vooroordelen tussen doven/slechthorenden en horenden.Kaleb, zelf doof, deelde bij Nieuwspoort in Den Haag ansichtkaarten uit aan Kamerleden, pers, leden van werkgever- en werknemersorganisaties met daarop ‘Ik ben doof en laat van me horen’. De kaart was een dag eerder al digitaal verstuurd aan alle Eerste en Tweede Kamerleden.  Ook ging Kaleb het gesprek aan met wie dat wilde, onder wie Prins Pieter Christiaan en Emile Roemer. “Ze herkenden me van de kaart, bijvoorbeeld burgemeester Aboutaleb”, vertelt hij trots na afloop. “Het was erg leuk om zoveel mensen te ontmoeten en dat ze me bedankten.”
 
Een op de elf
In Nederland wonen 16,8 miljoen mensen van wie ongeveer 1,5 miljoen doof of slechthorend is. Ter vergelijking: gemiddeld zit er in een voetbalelftal één dove of slechthorende, dus één op de elf mensen is doof/slechthorend. Het is daarom belangrijk dat horenden weten hoe zij meer rekening kunnen houden met hun medemens die minder hoort en hoe ze met hen kunnen communiceren.
 
Campagne
De actie waarbij Kaleb enthousiast Kamerleden en anderen benaderde en hen de ansichtkaart overhandigde, was het officiële startschot van de Kentalis campagne met als thema gehoor. Hierin stelt de zorg- en onderwijsorganisatie kinderen, jongeren en volwassenen centraal, die doof of slechthorend zijn, met of zonder cochleair implantaat (CI).

Op de website www.ikenkentalis.nl staan van Kaleb, Reacha (14), Luuk (5). Ivo (3) en moeder Marjolein verhalen en filmpjes, die tot stand zijn gekomen met medewerking van Tolknet. Er zijn ook posters te downloaden. Ook staan er op www.ikenkentalis.nl praktische tips voor horenden. Ga net als bijvoorbeeld Uri Rosenthal (voormalig minister van Buitenlandse Zaken, nu voorzitter Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid en voorzitter van de Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek) ook het gesprek aan met een dove of slechthorende als Kaleb en kom te weten wie ze zijn en wat ze doen.