Kentalis start campagne: ‘Ik ben doof en laat van me horen’

Als je doof of slechthorend bent, krijg je regelmatig te maken met lastige situaties. Iemand betrekt je bijvoorbeeld niet bij een gesprek of begint juist heel hard te praten. Meer begrip, samenwerking en minder vooroordelen. Dat wil Kaleb. En daarom doet hij mee aan de campagne van Kentalis.


 
Kaleb heeft een belangrijke boodschap voor Nederland en laat die dinsdag 16 september, Prinsjesdag, in Den Haag horen, want: “Ik wil dat de dovenwereld en de horende wereld minder gescheiden zijn.” Op deze dag start zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis ook de campagne over gehoor met kinderen, jongeren en volwassenen die doof of slechthorend zijn, met of zonder cochleair implantaat (CI). Kaleb: “Eigenlijk zou iedereen moeten leren gebaren, maar dat kan denk ik niet. Maar horende mensen kunnen bijvoorbeeld wel langzamer praten als er iemand bij is die doof is.”
 
Een leven met
In de campagne staan Kaleb (17), Reacha (14), Luuk (5). Ivo (3) en moeder Marjolein centraal. Zij laten zien dat doven of slechthorenden een heel leuk leven kunnen leiden – als er maar begrip, samenwerking en goede ondersteuning is.
Op de website www.ikenkentalis.nl staan hun verhalen en filmpjes, die tot stand zijn gekomen met medewerking van Tolknet. Er zijn ook posters te downloaden. De foto’s zijn gemaakt door Zilveren Camera winnend fotograaf Robin Utrecht.
 
Meer rekening houden
Horende mensen weten vaak weinig van gehoorverlies of weten niet hoe zij kunnen communiceren met iemand die doof of slechthorend is. In Nederland zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen doof of slechthorend. Het is belangrijk dat horenden weten hoe zij meer rekening kunnen houden met hun medemens die minder hoort. Daarom staan er voor hen op www.ikenkentalis.nl praktische tips. De belangrijkste oproep: ga het gesprek niet uit de weg.