Schrijfwedstrijd - Hoe vertel je iets met een gebaar?

'Met gebalde vuisten strekte hij zijn armen. Hij opende zijn handen. In elke hand lag een knikker.' Deelnemers aan deze wedstrijd schrijven een verhaal waarin een doof persoon een rol speelt en waarin dus gebaren voorkomen. Doe jij ook mee?

'Met gebalde vuisten strekte hij zijn armen. Hij opende zijn handen. In elke hand lag een knikker.'

'Ze maakte het gebaar dat hij zo goed kende: 'Klaar! Afgelopen!' Hij wist dat hij nu met geen mogelijkheid meer iets uit haar zou krijgen.'

Hoe gebruik je je handen eigenlijk? Op welke manier helpen je handen mee om datgene, wat je duidelijk wilt maken, nog meer zeggingskracht te geven? En gebruik je je handen bewust of onbewust?

In september 2013 begon Ellis Bell met de opleiding tot Tolk Nederlandse Gebarentaal. Tijdens haar eerste jaar merkte ze dat ze niet wist hoeveel dove mensen bij haar in de buurt leefden of woonden. Ze merkte ook dat weinig mensen die ze kende zich bewust waren van wat het betekent als je doof bent en je dus geen informatie via je oren binnenkrijgt. Dat communicatie en begrip dan voornamelijk via ogen en handen verlopen.

Elly Godijn van Godijn Publishing werd gegrepen door haar verhalen. Ze zocht al enige tijd naar een thema voor een verhalenwedstrijd. Zo werd een idee geboren.

Elly en Ellis slaan de handen ineen en organiseren een verhalenwedstrijd met als titel en overkoepelend thema:

HET GEBAAR
dat mijn leven veranderde.

Deelnemers aan deze wedstrijd schrijven een verhaal waarin een doof persoon een rol speelt en waarin dus gebaren voorkomen. Hierbij moet opgemerkt worden dat de jury vooral kijkt naar inhoud en verloop van het verhaal. Grammaticale verbeterpunten worden eruit gefilterd in samenwerking met een redacteur van Godijn Publishing.

De 25 beste verhalen worden gebundeld en de lancering van het boek vindt zaterdag 22 november plaats, in de foyer van het Parkschouwburg in Hoorn. Er zal een tolk aanwezig zijn. Bij de lancering wordt de verhalenbundel verkocht. Van elk boek dat verkocht wordt, gaat 1 Euro naar de FODOK, de Federatie van Ouders van Dove Kinderen.

Wat kan je winnen, naast een publicatie in de bundel?
1e prijs: je krijgt de bundel cadeau en drie cd's van Gebarenliedjes. Bij je verhaal maakt Ellis Bell een speciaal lied, dat ze bij de lancering zingt.
2e prijs: je krijgt de bundel cadeau en drie cd's van Gebarenliedjes.
3e prijs: je krijgt de bundel cadeau.

Voorwaarden:
1. Het verhaal bevat tussen de 2.000 en 2.500 woorden.
2. In het verhaal is een rol weggelegd voor een of meer dove personen. (volwassene, jongere of kind)
3. In het verhaal spelen gebaren een rol.
4. Deelnemen is mogelijk voor mensen vanaf 18 jaar en ouder.
5. Deadline voor het insturen van het verhaal: maandag 1 september, 7.00 uur.
6. Verhalen zijn niet eerder gepubliceerd.
7. Winnende verhalen mogen niet elders ook gepubliceerd worden.
8. Verhalen kun je insturen naar: info(at)godijnpublishing.nl

De jury bestaat uit:
Elly Godijn - schrijver en eigenaar van Godijn Publishing.
Ellis Bell - tekstschrijver, journalist en eigenaar van Gebarenliedjes.nl.
Pieters Siercks - schrijver, docent aan de VU in Amsterdam.