Nu te zien op uitzending gemist: De Hokjesman op bezoek in de Dovengemeenschap

In deze aflevering begeeft de Hokjesman zich in de Dovengemeenschap. Veel doven die hij ontmoet beschouwen het woord Doof als een geuzentitel en zien daarom graag dat het met een hoofdletter D wordt geschreven. Waaruit bestaat die zo gekoesterde Dovencultuur nu precies waarover ze spreken in gebaren?Na een succesvolle eerste serie gaat de Hokjesman (Michael Schaap) opnieuw op veldonderzoek binnen de leefwereld van opmerkelijke Nederlandse gemeenschappen. Hierbij kijkt hij naar geschreven en ongeschreven regels, codes en taboes. Als een klassieke volkenkundige, gestoken in driedelig pak met strik, waagt de Hokjesman zich deze keer in het milieu van Amelanders, Doven (met hoofdletter D), dierenvrienden, katholieken, Papendallers en Tuindorpers.

Hoe verhouden mensen zich binnen een hechte gemeenschap tot elkaar? En hoe staan zij ten opzichte van buitenstaanders? En wat wordt als afwijkend gedrag gezien? De Hokjesman wil niet alleen de geheimen van de betreffende gemeenschap bloot leggen. Ook wil hij lering trekken uit de mogelijke kwaliteiten van de groep; hun omgangsvormen, slimmigheden en overlevingsstrategieën.

Aflevering 2: de Doven
In de tweede aflevering begeeft de Hokjesman zich in de Dovengemeenschap. Veel doven die hij ontmoet beschouwen het woord Doof als een geuzentitel en zien daarom graag dat het met een hoofdletter D wordt geschreven. Waaruit bestaat die zo gekoesterde Dovencultuur nu precies waarover ze spreken in gebaren? En hoe denken de Doven over die grote groep mensen waar ze zich zo vaak toe moeten verhouden: de horenden?
 
Wanneer:
Vrijdag 26 september 2014, 21.00 uur, NPO 2

Gemist?
De aflevering kun je hier terug kijken