Een weloverwogen beslissing nemen

De vooronderzoeken in het ziekenhuis en de gesprekken met het CI-team zijn mede bedoeld voor de ouders om meer te weten te komen, zodat zij weloverwogen een beslissing kunnen nemen. Je kunt als ouders bedenktijd aanvragen, als je aan het eind van het voortraject nog twijfelt.

Dat je twijfelt, is heel normaal. Er blijven immers allerlei onzekerheden over. Niemand kan garanderen dat je kind veel zal kunnen horen met een CI. Niemand kan garanderen dat er geen complicaties zullen zijn van de operatie. Of dat je kind geen trauma zal overhouden van het ziekenhuis. En wat voor een toekomst heeft een kind met een CI? Er zijn nog zo weinig voorbeelden. En, waarom zou je eigenlijk je kind willen 'verbeteren' met een CI, is dat geen verraad aan je kind? Moet je niet gewoon je kind accepteren zoals het is?

"Ik vertelde dat wij een gesprek gehad hadden bij het CI-team in Nijmegen. De ouders van een klasgenootje van onze zoon zeiden:  "Als we haar een CI zouden opdringen zou ze alleen maar het gevoel krijgen dat ze niet goed is zoals ze is, dat we haar willen veranderen. Terwijl we haar gewoon volledig accepteren zoals ze nu is". Ze zeiden het niet hardop, maar ik voelde me beschuldigd  dat wíj niet van ons kind zouden houden en het zouden willen veranderen, omdat we geïnteresseerd waren in een CI."

Toen CI nog nieuw was, hadden ouders die voor een CI kozen vaak het gevoel dat ze tegen heersende opinie moesten opboksen. Tegenwoordig is het bijna andersom. Haast alle dove kinderen krijgen nu een CI.  Ouders kunnen zich daardoor behoorlijk onder druk gezet voelen. Als jouw kind géén CI krijgt, hoort het er dan nog wel bij? Blijven er nog wel leeftijdgenootjes over die gebarentaal gebruiken? Is er straks nog onderwijs voor je dove kind zónder CI?

"Ik heb er wel moeite mee gehad. Ik heb op een gegeven moment besloten: ik moet haar doofheid helemaal accepteren, voordat we haar een CI geven. Ze zal ook altijd okee moeten zijn zonder CI, of met een CI waar ze weinig mee doet."

Kan je eigenlijk wel een weloverwogen beslissing nemen, met zoveel onzekerheden? In ieder geval is het belangrijk om de tijd te nemen. Op deze website proberen we objectieve en complete informatie te geven. Ook aan de moeilijke punten besteden we aandacht. Met anderen erover praten is ook belangrijk. Voor veel ouders is het een enorme steun als ze met vragen terecht kunnen bij andere ouders van dove kinderen, met of zonder CI. Kijk op de pagina "Met andere ouders praten" voor tips.

 

terug naar: een CI-traject in stappen