Is het nodig om gebaren te gebruiken?

Mensen denken soms dat je met een dove baby die een CI krijgt geen gebarentaal hoeft te gebruiken. Het kind gaat immers tóch meer horen. Ook artsen zeggen dat soms tegen ouders. Maar de gezinsbegeleidingsdiensten die kinderen met een CI begeleiden, zijn het erover eens dat gebarentaal ook voor deze kinderen onmisbaar is. Een baby of peuter moet nú taal leren kennen en gebruiken, dat kun je niet uitstellen totdat hij een CI heeft, daaraan gewend is en klanken heeft leren onderscheiden. Ervaren ouders onderschrijven het belang van communicatie met gebaren.

Een moeder vertelt: "Toen hij twaalf maanden was werd vastgesteld dat ons zoontje ernstig slechthorend was. Dat ging vroeger allemaal nog niet zo snel. Toen hij 15 maanden was, we waren toen al 3 maanden aan het prutsen met hoortoestellen, kwam er een docent gebarentaal bij ons thuis. Zodra zij de kamer binnen stapte, maakte ze door middel van gebaren contact met onze zoon. Hij reageerde onmiddellijk! De hele familie zat met een brok in de keel. Het was voor het eerst dat we echte communicatie zagen... en het was met een vreemde! Het was een openbaring en een schok tegelijk. Al snel kwam de rouw om wat we de eerste 15 maanden allemaal gemist hebben." 

tip: Tegenwoordig is het gelukkig heel wat gemakkelijker om te leren gebaren met je baby. Kijk bijvoorbeeld eens op website van het Gebarencentrum.

Bedenk dat niet álle kinderen een CI kunnen krijgen en dat vooraf niet is te voorspellen hoe goed een kind met CI de gesproken taal gaat horen en gebruiken (zie ook: de resultaten van een CI). Niet ieder kind komt daar even ver mee. En ook als een kind wel ver komt met de gesproken taal, kunnen gebaren belangrijk zijn op momenten dat het CI uit is, bijvoorbeeld op het strand, in het zwembad, onder de douche of in bed. Ook kan je met lege batterijen komen te zitten of kapotte onderdelen. Gebarentaal is de enige taal waarvan je zeker weet dat die altijd toegankelijk zal zijn voor het kind.   

 "Mijn zoon doet het erg goed met z'n CI, één op één kan hij met iedereen een gesprek aanknopen. Maar ik vind het eigenlijk wel handig, dat we die gebaren nog kennen. Als er lawaai is, of de afstand is wat groter, kan ik gewoon met hem communiceren, zonder dat ik hoef te gaan schreeuwen of naar hem toe hoef te lopen."

"Haar implantaat is kapot. Ze zal opnieuw geopereerd moeten worden. Echt vreselijk. Maar ik ben zó blij dat ze niet op het regulier onderwijs zit, en dat we de gebaren een beetje hebben bijgehouden! Ze is gewoon weer helemaal doof, de komende maanden. Die operatie kan pas na de kerst en daarna duurt het nog weer wéken voor de aansluiting. En dan maar hopen dat het inderdaad aan het implantaat ligt, misschien is er wel iets anders aan de hand, je weet het niet zeker toch?"


Meer lezen over dit onderwerp