De verschillende onderdelen van een CI

Een cochleair implantaat bestaat uit een inwendig deel en een uitwendig deel.

Het inwendige deel van een CI

Het inwendige deel wordt door middel van een operatie in het ziekenhuis aangebracht. Het ziet er ongeveer zo uit:

Het inwendige deel van een CI (foto: Cochlear)
Het inwendige deel van een CI

Een draadje van speciaal materiaal: de elektroden-array, wordt aangebracht in het slakkenhuis, ook wel  ‘cochlea’ genoemd. Vandaar het woord ‘cochleair’ implantaat. In het slakkenhuis liggen de uitlopers van de gehoorzenuw. De elektroden-array ligt tegen de uitlopers van de gehoorzenuw aan en prikkelt de gehoorzenuw met minuscule elektrische pulsjes. De hersenen ervaren deze prikkelingen van de gehoorzenuw als geluid.

Schematische weergave inwendige deel CI (bron: www.cochleareimplant.nl)
Schematische weergave inwendige deel CI

Op de foto hieronder is een CI schematisch ingetekend. Het inwendige deel: de ontvangstspoel en de elektroden-array, zijn in werkelijkheid natuurlijk niet zichtbaar! Bij CI-dragers zie je alleen de uitwendige delen: de zendspoel en de processor.

bron: www.orenomtehoren.nl

Het uitwendige deel van een CI

Het uitwendige deel van een CI bestaat uit een microfoon, een processor en een zendspoel. Afhankelijk van het type zijn er nog snoertjes tussen de verschillende onderdelen.

De zendspoel wordt op het hoofd gedragen. Hij is magnetisch gekoppeld aan de ontvangstspoel, die onder de huid zit. Een microfoon pakt het geluid op. In de spraakprocessor wordt het geluid vertaald in signaaltjes die via de zendspoel naar de ontvangstspoel en vervolgens naar de elekrodenarray in het binnenoor gaan.

kind met 2 CI's
kind met 2 CI's

Het kind rechts draagt 2 CI’s.  Zichtbaar zijn twee zendspoelen met stickers erop. De zendspoelen zijn magnetisch gekoppeld aan de ontvangstspoelen, die onder de hoofdhuid zitten. Er loopt een snoertje van iedere zendspoel naar een bijbehorende processor. Dit kind draagt de processors onder de kleding.

bron: www.cochleaireimplant.nl
kindje met 1 CI

Het kindje links draagt een CI.